Gastronomie

‘S WERELDS BESTE GERECHTEN WORDEN IN KNOKKE BEREID

Met een brede waaier aan chique restaurants, cafés en bars, en een van de hoogste concentraties van michelinsterren in Europa, heeft Knokke-Heist haar reputatie als de ‘gastropool’ van de Belgische kust dubbel en dik verdiend.

Het maakt niet uit welke prijs u ervoor betaalt: de kwaliteit is altijd buitengewoon en de gerechten worden zoveel mogelijk met plaatselijke producten bereid. Of u nu van eenvoud of van haute cuisine, van moderne of traditionele kookkunst houdt, het zal allemaal beter smaken in Knokke-Heist.

 

DE MEEST VERSE INGREDIËNTEN

Het is vrijwel onmogelijk om slecht te eten in en rond Knokke-Heist, vooral als u verzot bent op vis en zeevruchten, die hier verser dan vers zijn. Kijk uit naar cafés met een terras, waar men de plaatselijke grijze garnalen serveert, die door de vissers op hun boot gekookt en vervolgens klaar voor gebruik geleverd worden.

Vele restaurants en cafés hebben verrukkelijke specialiteiten, die al generaties lang door Vlaamse families bereid worden. De recepten werden doorheen de jaren aangepast en gemoderniseerd, maar gezond koken is de kern van hun eetcultuur.

Een echte belevenis is een bezoek aan een van de Siska-wafelhuizen, een koffiehuis dat beroemd is geworden vanwege zijn wafels in de vorm van een klavertjevier, die nog steeds gebakken worden volgens een recept uit 1892. U hebt pas een echte Belgische wafel geproefd, als u er hier eentje gegeten hebt.

 

MICHELINSTERREN

De Franse keuken is wereldwijd bekend, maar de Belgische is moeilijk te overtreffen. De Vlaamse kust is klein en weinig bekend aan de Engelse kant van het Kanaal, maar toch zijn hier enkele van de beste restaurants van Europa te vinden. En Knokke-Heist heeft de hoogste concentratie van restaurants met michelinsterren in Europa, met andere woorden: de plaatselijke bevolking heeft een passie voor eten.

Velen beschouwen lekker eten bijna als een religieuze ervaring en dat wordt volledig bevestigd door het aantal restaurants (meer dan 200, waaronder vele kleine familiebedrijfjes). Ze weerspiegelen in hoge mate de passie die de plaatselijke chefs nog voelen voor hun erfgoed en hun ingrediënten. Een liefde voor alles wat plaatselijk is.

Je zal echter niet alleen in de restaurants met (een) michelinster(ren) kunnen genieten van heerlijke gerechten. In Knokke-Heist vindt u tal van andere stijlvolle, leuke plekjes voor een fantastische lunch of een snelle snack. Van eenvoudige snackbars tot gezellige bistro’s en ongewone ijssalons, van ouderwetse theesalons tot exotische restaurants: er is voor elk wat wils.

 

WEETJES VOOR LEKKERBEKKEN

  • Er worden meer dan 400 soorten bier gebrouwen in België. De meeste bieren hebben hun eigen glas waarin alleen dat bepaalde bier geschonken mag worden. Enkele van de bekendste bieren worden gebrouwen door trappisten.
  • België produceert jaarlijks 220.000 ton chocolade die in meer dan 2.130 chocoladewinkels wordt verkocht. Dat is gemiddeld 61 gram per persoon, per dag. De chocolade heeft een zuivere cacaosmaak, omdat er geen plantaardig vet wordt aan toegevoegd.
  • Het grootste verkooppunt voor chocolade ter wereld bevindt zich in de Brusselse nationale luchthaven.
  • De Belgen zijn de uitvinders van de ‘frietjes’ en alle dorpen en steden hebben inderdaad hun eigen frituur of frietkot.
  • De nationale gerechten van België zijn mosselen met frieten, konijn met pruimen, paling in het groen, en gehaktballetjes met jagerssaus.
  • Er zijn hoofdzakelijk drie soorten Belgische wafels: Luikse wafels (de meest voorkomende), Brusselse wafels (deze zijn groter, lichter en rechthoekig, en worden gegeten met garneringen zoals aardbeien of roomijs), en galettes (deze zijn dunner en zachter en worden meestal als ontbijt gegeten, soms met jam).
  • De minst geliefde groente van de Vlaming is de spruit, de meest geliefde groente is witloof.